EuroJackpot játékszabály

Az EuroJackpot egy európai, 18 országban elérhető lottójáték. 2012-ben indult, jelenleg a következő országokban játszható: Izland, Finnország, Norvégia, Svédország, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Németország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország. Magyarország 2014 októberében csatlakozott a játékhoz.

Szabályok

Az EuroJackpot sokban hasonlít a hagyományos lottóra, azzal a különbséggel, hogy 1 sorsoló gömb helyett itt kettőből húzzák a nyerő számokat. Az első sorsológömb 1 és 50 közötti számokat tartalmaz, a másik 1 és 10 közöttieket. A játékosok célja itt is az, hogy a lehető legtöbb számot eltalálják a hetente sorsolt nyerőszámok közül. A főnyereményt az a szerencsés játékos (vagy játékosok) nyeri meg, aki mind a 7 számot eltalálja. Az is van oka az örömre, aki kevesebb mint 7 számot talál el, mivel a főnyereményen kívül még 11 további nyereménykategória létezik.

A játék menete

A szabályoknak megfelelően két mező áll rendelkezésre, A és B. Az A mezőből a játékosoknak 50 számból ötöt, a B mezőből 10 számból kettőt kell választaniuk. Nyeremény 3-as találattól kezdődően van.

Szelvény feladása

Szelvényt fel lehet adni kézi és gépi formában is. A kézi formában egy papírszelvényen be kell jelölnünk az általunk választott számokat, majd valamelyik lottózóban feladni. A gépi forma esetén szinte bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről játszhatunk. Ha ezt a formát választjuk, a manuális számválasztás mellett elérhető továbbá a gyorstipp is, ahol a rendszer véletlenszerűen választja meg a számokat. Ez több szempontból is ajánlott, mivel nem csak hogy gyorsabb, mint nekünk kiválasztani a számokat, de ha nyerünk, több esélyünk van, hogy ne kelljen osztozkodni a nyereményen. Ez azért van, mert a játékosok nagy része jeles dátumok, születési évek alapján játszik, ezért ha egy dátumnak megfeleltethető számokat húznak ki, arra nagy eséllyel tippeltek mások is.

A kombinációs játékban több számot is lehet választani, mint amennyi egy alapjátékban megjátszható lenne. Ilyenkor meg kell jelölni fix és kombinációs számokat. A kombinációk mindegyikében szerepelni fognak a kiválasztott fix számok, a maradék helyeket pedig a kombinációs számok fogják betölteni, az összes lehetséges módon.

A játék ára

Az alapjáték ára 2 euró forintban vett értéke. Az árat mindig a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott euró-forint árfolyam átlaga alapján határozzák meg olyan rendszerben, hogy az árváltozás ne legyen gyakori.

Tehát az alapjátékért fizetendő összeg az alapjátékok száma szorozva az alapjáték árával, 2 euró forintban vett értékével. A kombinációs játék ára az alapjátékok számának és árának szorzata.

Sorsolás

A sorsolásokat hetente tartják Finnországban, Helsinkiben magyarországi idő szerint 21 és 22 óra között. Először az A, ezután a B mező számait húzzák ki a sorsológömbökből. A sorsolásról készült felvételt a húzás után nem sokkal a játék hivatalos weblapján is meg lehet tekinteni.

Nyeremények

A játék várható főnyereménye minimum bruttó 10 millió euró. A nyerhető összegeket minden héten a feladott szelvények számától függően számítják, amelyet ezután 12 kategóriában osztanak ki. Az első kategória természetesen a főnyeremény, ami 10 és 90 millió euró között mozog. A kategóriákat az alábbi táblázat tartalmazza az eltalált számok és a nyerési esélyek szerint rendezve. Annak az esélye, hogy egy játékos megnyerjen egyet az alábbi kategóriák közül 1 : 26,38961