Ötöslottó játékszabály

Az ötöslottó a lottó műfajának eredeti verziója, története Génua városállamáig nyúlik vissza, ahol először 120, majd 90 jelölt közül sorsoltak évente 5 szenátort. Az emberek fogadtak arra, kik lesznek a kiválasztottak, és ez annyira népszerű lett, hogy fogadóirodák és hivatalos irodahálózat jött létre. Később már nem csak a szenátorokhoz kötött évente rendezett fogadások, hanem gyakrabban, más témákhoz kapcsolódó számokat is sorsoltak. A lottó matematikája gyakorlatilag a mai napig megegyezik ezzel, ugyanis még mindig 90 számból sorsolnak ki ötöt.

A játék menete

Az Ötöslottó lényege, hogy a játékos 90 számból ötöt kiválasszon, és ezek közül minél több egyezzel meg a hetente sorsolt 5 szám közül. Pénznyeremény már 2 találattól jár. A játékos által kiválasztott számok megjátszhatók kézi vagy gépi formában lottózóban, online vagy SMS-ben. Választható gyorstipp is, ebben az esetben a rendszer ajánl 5 véletlenszerű számot a játékosnak. A szelvényeket fel lehet adni 1, vagy 5 hetes verzióban is. Az 1 hetes szelvény csak a soron következő sorsoláson vesz részt, az 5 hetes a következő öt hét mindegyikén.

Sok más játékhoz hasonlóan itt is elérhető a kombinációs játék, ahol a maximum ötnél több számot is van lehetőségük megjátszani a játékosoknak. Ilyenkor 4 vagy kevesebb fix szám mellé a maradék helyekre kombinációs számokat kell választani, amik az összes lehetséges módon kitöltik a maradék helyeket.

A játék ára

Az Ötöslottó alapjátékénak ára 300 Ft, tehát egy szelvény ára a megjátszott alapjátékok száma szorozva 300 Ft-tal. A kombinációs játék ára itt is az összes lehetséges kombinációból előállt alapjátékok ára szorozva az alapdíjjal, 300 Ft-tal.

Sorsolás

A sorsolás hetente történik, szombatonként 18:45-kor a Duna TV Szerencse Szombat című műsorában. Minden élő adásban 3 sikeresen pályázó játékos vehet részt, akik közül kisorsolják azt, aki kihúzhatja a számokat. Mind a három sikeresen pályázott játékos alapnyereménye 30 000 Ft.

A sorsolás alkalmával 5 számot húznak ki a 90 számot tartalmazó sorsológömbböl.

Nyeremények

A magyarországi szerencsejátékok közül általában az Ötöslottón érhető el a legnagyobb nyeremény, de ennek megfelelően itt is van a legkevesebb esély a nyerésre. A nyeremény nagysága attól függ, hogy hány alapjáték érkezett be az adott heti sorsolásra, maradt-e az előző hétről halmozódó nyeremény, valamint az adott nyerőosztályokban lévő nyertesek számától, azaz, hogy hány másik játékossal kell a nyerteseknek osztozkodni a nyereményen.

 

 

A nyerési esélyek Ötöslottó esetében a következőképpen alakulnak:

  • 5 találat esélye 1 : 43 949 268
  • 4 találat esélye 1 : 103 410
  • 3 találat esélye 1 : 1 231
  • 2 találat esélye 1 : 44

Tehát annak az esélye, hogy az Ötöslottóban nyerünk valamilyen nyereményt, 1 : 43