Skandináv Lottó játékszabály

A Skandináv lottó új, hétközi lottóként indult Magyarországon 1999 októberében. A különlegessége, hogy a megjátszott számok minden sorsoláson kettő, egy gépi és egy kézi húzáson is részt vesznek.

A játék menete

A játékosok a Skandináv lottó esetében 35 számból tudnak 7-et kiválasztani. Ezeket a számokat ki lehet választani kézi és gépi formában is. A választott számokat meg lehet játszani bármelyik lottózóban, vagy SMS, internet segítségével bárhonnan a világon. Elérhető még a gyorstipp, ilyenkor a gép véletlenszerű számokat ajánl a játékosnak. A szelvényt fel lehet adni 1, de akár 5 hétre is. Ha egy játékos 1 hétre adja fel a szelvényt, az csak a következő heti sorsoláson vesz rész, ellenben, ha 5 hetes szelvényt ad fel, az mind az 5 következő heti játékban részt vesz.

Ebben a játékban is elérhető a kombinációs játék választása, aminek segítségével az alapjátékban maximum megjátszható számoknál többet is meg lehet adni. Ez úgy működik, hogy a játékos választ fix és kombinációs számokat. A fix számok minden leadott szelvényben szerepelnek, a maradék helyet pedig a kombinációs számok töltik ki az összes lehetséges kombinációban.

A játék ára

A Skandináv lottó esetén az alapjáték ára 300 Ft, tehát a szelvény feladásakor fizetendő összeg 300 Ft, szorozva az alapjátékok és megjátszott hetek számával.

A kombinációs játékok árát úgy lehet kiszámolni, hogy szorozni kell az alapjátékok számát az alapdíj szorzatával.

Sorsolás

A sorsolás két egymás utáni részből áll. Az első a gépi sorsolás, amikor egy gépi sorsológömb segítségével kihúznak 7 számot a 35 közül. Ezután következik a kézi sorsolás, amikor egy sikeres pályázó játékos húz ki 7 számot a 35 közül. Ahhoz, hogy valaki nyereményt érjen el, legalább 4 számot el kell találnia a kihúzott gépi vagy kézi számok közül.

A Skandináv lottót minden héten, szerdánként sorsolják 20:25-kor a Duna Tv-n. Érdekesség, hogy a vállalkozó szellemű játékosok jelentkezhetnek a kézi sorsolásra számhúzónak a szerencsejáték hivatalos weblapján keresztül.

Ha sem a gépi, sem a kézi sorsoláson nem lett telitalálatos (7 találatos) játék, a főnyeremény halmozódik, tehát hozzáadódik a következő heti nyeremény összegéhez. Ennek a halmozódásnak az időbeli korlátja maximum 1 év. Ilyenkor, ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos játék, akkor a főnyereményt felosztják a többi nyertes között. A Skandináv lottónál viszont nem csak a főnyeremény halmozódik, hanem a hat, öt és négy találatos nyereményeké is.

Nyeremények

A Skandináv lottó nem fix kifizetésű, a nyeremények nagysága több tényezőtől is függ. Ezek közé tartozik az, hogy hány alapjáték érkezett be az adott heti sorsolásra, van-e még az előző hétről halmozódott nyeremény és hogy hány nyertes játék van az adott nyerőosztályokban, azaz hány emberrel kell osztozkodni a nyerteseknek.

A nyerési esélyek a következőképpen alakulnak:

  • 7 találat esélye 1 : 3 362 260
  • 6 találat esélye 1 : 17 154
  • 5 találat esélye: 1 : 424
  • 4 találat esélye 1 : 29

Annak az esélye, hogy a Skandináv lottóban nyerünk valamilyen nyereményt, 1 : 27